Masak lemak cili api memang terkenal di kalangan orang Negeri Sembilan. Kampong umie pun kat Negeri Sembilan juga tapi umie jarang masak lemak cili api yang kaw-kaw pedasnya sebab anak2 nanti tak dapat nak makan...
Masak lemak cili api daging ni memang Kaw pedasnya - orang kata berasap ler... Tambah makan dengan nasi panas yang baru masak... anak2 makan kira berkipas kat mulut tu hehehehehe
Bahan
1/2 kilo daging (ikutlah suka banyak mana)
santan pekat 250ml (dalam kotak/tin/fresh)
kuniyt hidup 1 inci
cili api 10-15 biji (ikut suka pedas)
10-15 ulas bawang merah (yang kecik2 tu)
1-2 batang serai (diketuk2)
perasa secukupnya
air untuk merebus daging secukupnya
asam keping (ikut suka masak dan jenis asam)
Cara
1. Cuci daging dan potong ikut suka
2. Blend bawang+kunyit hidup+cili api
3. Masukkan daging + air+ bahan yang telah diblend dalam periuk dan masakkan daging hingga agak empuk
4. Bila dah agak empuk baru masukkan santan+serai+asam keping
5. Masak hingga puas hati dan padamkan api dapur
{ 0 komentar... read them below or add one }
Posting Komentar