Home
»
lauk pauk
» Masak lemak cili api daging
Diposting oleh
Unknown on Kamis, 01 November 2007
Masak lemak cili api memang terkenal di kalangan orang Negeri Sembilan. Kampong umie pun kat Negeri Sembilan juga tapi umie jarang masak lemak cili api yang kaw-kaw pedasnya sebab anak2 nanti tak dapat nak makan...
Masak lemak cili api daging ni memang Kaw pedasnya - orang kata berasap ler... Tambah makan dengan nasi panas yang baru masak... anak2 makan kira berkipas kat mulut tu hehehehehe
Bahan1/2 kilo daging (ikutlah suka banyak mana)santan pekat 250ml (dalam kotak/tin/fresh)kuniyt hidup 1 incicili api 10-15 biji (ikut suka pedas)10-15 ulas bawang merah (yang kecik2 tu)1-2 batang serai (diketuk2)perasa secukupnyaair untuk merebus daging secukupnyaasam keping (ikut suka masak dan jenis asam)Cara1. Cuci daging dan potong ikut suka2. Blend bawang+kunyit hidup+cili api3. Masukkan daging + air+ bahan yang telah diblend dalam periuk dan masakkan daging hingga agak empuk4. Bila dah agak empuk baru masukkan santan+serai+asam keping5. Masak hingga puas hati dan padamkan api dapur
{ 0 komentar... read them below or add one }
Posting Komentar