Home
»
kuih-muih
» Lemang kukus
Diposting oleh
Unknown on Sabtu, 10 November 2007
Lemang ni dari sitifadzilah, member MR. Lemang ni memang bagus sebab boleh tahan lama (frozen). Bila-bila nak guna boleh keluarkan dan panaskan semula (kukus balik) dan rasanya memang tetap kekal.Lemang ni sedap di makan dengan rendang... kalau tak ada rendang bolehlah makan dengan serunding daging... kalau tak ada juga... simpan balik dalam freezer tungu sampai ada hehehehehehe:Pp/s: Thanks siti sebab kasi tau cara camna nak buat lemang ni... so in future anak2 umie boleh rujuk di sini :D
*** lemang ni masih ada lagi...BahanPulut (ikut suka banyak mana nak buat)Santan pekat (ikut suka lemak)GaramDaun pisangTali untuk mengikatCara1. Cuci dan rendam pulut (biasanya kalau nak masak pagi - rendam malam sebelum tidur)2. Panaskan kukusan dan kukus pulut sebentar3. Letakkan pulut dalam bekas yang besar dan harungkan santan kelapa ke dalam pulut tadi.4. ambil sedikit pulut (ikut suka nak buat besar mana) dan gulung dengan padat dan ikat dengan tali.5. Masukkan dalam kukusan dan kukus hingga masak.
{ 0 komentar... read them below or add one }
Posting Komentar