Home
»
Pencicah
» Kicap cili api
Diposting oleh
Unknown on Jumat, 02 November 2007
Kicap cili api ni kena sentiasa ada je dalam stock sebab akan sentiasa diperlukan sebab kicap cili api ni boleh digunakan untuk pelbagai masakan. Bila buat mee sop/soto sure nak guna kicap cili api ni. Bila buat tempe/tahu goreng pun boleh cicah dengan sambal kicap ni je... even umie suka makan goreng pisang dengan sambal kicap (teringat masa kecik2 kalau beli makanan kat kantin sekolah sure beli goreng pisang cicah kicap) ermmmmm terliurlah pulak...
Bahan
1 genggam cili api
3 biji bawang putih
air asam limau secukupnya
gula+ garam secukupnya
1/2 cawan kicap manis
Cara
1. Tumbuk cili api bersama bawang putih hiingga hancur
2. Masukkan ke dalam mangkok dan perahkan air asam limau ikut suka masam+ gula+garam+kicap
4. Kacau sebati
{ 0 komentar... read them below or add one }
Posting Komentar