Lasagne salah satu western food yang my kids suka sangat... Awal-awal pagi tadi bangun untuk bakar lasagne ni sebab anak nak bawa gi sekolah dan juga untuk makan di rumah...
Bahan
- 6-8 kepingan lasagne (atau banyak ikut banyak/besar mana dibuat)
- 1kg ayam/daging cincang
- 2 biji bawang besar - dipotong dadu kecil
- 5 biji bawang putih - dicincang
- 1 tin tomato
- 3 sudu besar tomato puree
- minyak untuk menumis
- * boleh juga guna sos bolognese gantikan tomato tin+puree
- Sos Putih
- 1 sudu besar butter/margerin
- 500ml susu segar
- 2 sudu besar tepung gandum- or secukup nyer untuk memekatkan
- cheese ikut suka jenis apa (ikut nak guna banyak mana cheese, lagi banyak lagi sedap)
- secubit lada sula
- secubit serbuk buah pala (boleh parut dari buah pala yang biji)
Cara
Inti- Panaskan minyak dan tumis bawang+bawang putih dengan api sederhana. sehingga naik bau.
- Masukkan daging/ayam cincang
- Masukkan tomato dalam tin dan tomato puree
- Masukkan perasa dan biar sampai agak kering
- panaskan butter dan letak tepung dan kacau dengan rata.
- Masukkan susu dan kacau hingga tidak bergentil, lebih mudah gunakan whisk pemukul telor.
- Masukkan cheese dan kacau rata. Kemudian masukkan lada sula dan serbuk pala
- Adunan jangan terlalu cair atau terlalu pekat * jika pekat tambah susu, jika cair tambah dengan cheese.
1. lenserkan bekas tahan panas.
2. Letak sedikit inti daging/ayam di dasarnya dan letakkan pula sos putih.
3. Tutup dengan kepingan lasagne di atas bahan tadi.
4. Ulang proses 2 dan 3 ikut suka tebal mana yang dikehendaki.
5. Lapisan akhir hendaklah daging+sos putih dan ditabur dengan cheese.
6. Bakar dengan api sederhana lebih kurang 45mins
{ 0 komentar... read them below or add one }
Posting Komentar