Home
»
lauk pauk
» Rendang ayam
Diposting oleh
Unknown on Sabtu, 10 November 2007
Minggu ni kira minggu terakhir bulan Syawal... Banyak sungguh orang buat open house... Juadah yang masih terus menjadi hidangan sudah pastinya rendang dan nasi impit.Bahan
1 ekor ayam
200ml santan pekat
50 gm kerisik (boleh tambah jika suka)
2 batang serai
1 cm lengkuas
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 packet rempah kari daging
1 helai daun kunyit
3 lembar daun limau purut
garam dan perasa secukupnya
minyak untuk menggoreng
Cara
1. Bersihkan ayam dan potong ikut suka besar
2. Blend semua bahan (serai/lengkuas/halia/bawang besar/putih)
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan yang telah diblend dan masukkan rempah kari+ daun kunyit dan daun limau purut
4. Masukkan ayam dan bila ayam 1/2 empuk baru masukkan santan pekat - kacau rata
5. Masukkan garam/perasa dan kerisik - kacau rata
{ 0 komentar... read them below or add one }
Posting Komentar