Murid-murid Nurul semuanya cerdik
Belajar bersungguh nak capai cita-cita
Masak lemak ketam ini kegemaran Adik
Kalau lama tak masak pasti Adik minta
Anak no.2 umie, Adik @ Sofiana memang suka sangat makan sea food ( dia ni memang turun umie habis ler!) Kalau lama je umie tak masak Adik akan minta dimasakkan sea food kesukaannya. Kadang-kadang malas nak masak ketam atau siput sebab leceh nak menguruskannya. Dahtu yang makan cuma kami berdua sebab ahli lain kurang suka...
Memandangkan Adik asyik sebut-sebut je minta masak ketam, umie buatkan jugalah ketam masak lemak sebab satu kelemahan umie bila anak-anak 'minta makanan'... Kalau tak dibuat/dibeli rasa cam tak sampai hati je... Masak lemak ni senang je... semua bahan yang ada pakai lebur dan tunggu mendidih je... memang cepatlah nak sediakannya...
Bahan
1 kg ketam
1 kotak santan (200ml)
garam/perasa
serai - dititik
Bahan unt ditumbuk/blend:
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
12 batang cili padi - banyak ikut suka pedas
3 cm kunyit hidup
Cara
1. Campurkan kesemua bahan yang telah diblend bersama santan.
2. Masukkan serai yg sudah di titik
3. Kacau sampai sebati
4. Masukan garam/perasa secukupnya
5. Biarkan 1/2 mendidih dan masukkan ketam
6. Tunggu sehingga mendidih dan ketam masak
1. Campurkan kesemua bahan yang telah diblend bersama santan.
2. Masukkan serai yg sudah di titik
3. Kacau sampai sebati
4. Masukan garam/perasa secukupnya
5. Biarkan 1/2 mendidih dan masukkan ketam
6. Tunggu sehingga mendidih dan ketam masak
{ 0 komentar... read them below or add one }
Posting Komentar