Masak lemak ketam

Diposting oleh Unknown on Rabu, 21 Mei 2008


Murid-murid Nurul semuanya cerdik
Belajar bersungguh nak capai cita-cita
Masak lemak ketam ini kegemaran Adik
Kalau lama tak masak pasti Adik minta


Anak no.2 umie, Adik @ Sofiana memang suka sangat makan sea food ( dia ni memang turun umie habis ler!) Kalau lama je umie tak masak Adik akan minta dimasakkan sea food kesukaannya. Kadang-kadang malas nak masak ketam atau siput sebab leceh nak menguruskannya. Dahtu yang makan cuma kami berdua sebab ahli lain kurang suka...

Memandangkan Adik asyik sebut-sebut je minta masak ketam, umie buatkan jugalah ketam masak lemak sebab satu kelemahan umie bila anak-anak 'minta makanan'... Kalau tak dibuat/dibeli rasa cam tak sampai hati je... Masak lemak ni senang je... semua bahan yang ada pakai lebur dan tunggu mendidih je... memang cepatlah nak sediakannya...


Bahan

1 kg ketam
1 kotak santan (200ml)
garam/perasa
serai - dititik

Bahan unt ditumbuk/blend:

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
12 batang cili padi - banyak ikut suka pedas
3 cm kunyit hidup

Cara

1. Campurkan kesemua bahan yang telah diblend bersama santan.

2. Masukkan serai yg sudah di titik

3. Kacau sampai sebati

4. Masukan garam/perasa secukupnya

5. Biarkan 1/2 mendidih dan masukkan ketam

6. Tunggu sehingga mendidih dan ketam masak

{ 0 komentar... read them below or add one }

Posting Komentar