Kurma daging

Diposting oleh Unknown on Selasa, 01 Januari 2008



Jo di Ireland jauh beribu batu
Rindu pada keluarganya tak terbayangkan
Hari ini Rabu, hari kedua tahun baru
Kurma daging diriku persembahkan

Bahan
1/2kg daging dipotong ikut suka
1000ml santan
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 biji bawang ebsar
3cm halia
1 peket rempah kurma ikut suka brand apa nak guna (campur sedikit air-jadikan pes)
2 biji kentang besar potong ikut suka (boleh belah 2 atau 4)
1 biji bawang besar dibelah empat
1 biji tomato dibelah dua
1 sudu makan kerisik
rempah menumis (cengkih/pelaga etc) secukupnya
garam, perasa
minyak untuk menumis
air secukupnya

Cara
1. Bawang besar/bawang/putih dan halia diblend.
2. Panaskan minyak dan tumis rempah penumis diikuti dengan bahan yang diblend sehingga kekuningan.
3. Masukkan pes kurma dan goreng sebentar hingga naik bau. Kemudian masukkan daging dan tutup periuk (tambah sedikit air jika perlu) sambil dikacau supaya tidak melekat pada periuk.
4. Gunakan api sederhana dan biarkan mendidih dan daging empuk baru masukkan santan, kemudian masukkan kentang.
5. Setelah beberapa minit masukkan pula bawang besar yg dibelah empat, garam/perasa.
6. Setelah kentang hampir empuk masukkan tomato dan kerisik. Biarkan seketika di atas dapur.
7. Bila kentang sudah empuk bolehlah dipadamkan api dapur.

{ 0 komentar... read them below or add one }

Posting Komentar