Puding cendol

Diposting oleh Unknown on Kamis, 24 Januari 2008


Pandai sungguh Mak Yah membuat dodol
Cik Mat membantu sampai duduk bersila
Hidangan petang dengan puding cendol
Makanan tradisi yang diolah semula


Resepi dari MR oleh tuntung15 >>>

http://myresipi.com/top/detail/2899


Bahan

Bahagian Lapisan Bawah

500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
500gm cendol
sedikit garam

Bahagian Lapisan Atas

500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar - agar powder
1 biji kuning telur
sedikit garam


Cara

Bahagian Lapisan Bawah

1. Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
2. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
3. Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan.


Tips : untuk acuan.

Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.


Bahagian Lapisan Atas

1. Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur.
2. Tapiskan air gula.
3. Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
4. Kocok kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam.
5. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.

Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.

Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan

{ 0 komentar... read them below or add one }

Posting Komentar