Daging pedas

Diposting oleh Unknown on Sabtu, 05 Januari 2008


Kakfiza kini menetap di Penang
Ideanya di Forum MR semuanya bernas
Daging pedas nak masaknya senang
Sedap dimakan dengan nasi panas





Bahan

370 gm daging (dibasuh & dipotong kecil)
100 gm cili kisar
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
1.5 cm kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 kuntum bunga lawang
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih (ditumbuk & dikisar)
5 ulas bawang merah (ditumbuk & dikisar)
1 ½ cawan air
1.5 cm halia
¼ cawan minyak


Cara

1. Masak daging bersama halia yang ditumbuk+bunga lawang+bunga cengkih+buah pelaga & kulit kayu manis dengan air daging yang keluar hingga daging empuk (boleh tambah air jika perlu).
2. Biarkan hingga lembut & tinggal sedikit airnya/kering.
3. Tuangkan minyak dan panaskan minyak, tumis cili kisar kacau hingga naik minyak. Gaulkan daging ke dalamnya
4. Tuangkan kicap & sos tomato kacau hingga kering sedikit kuahnya. Sebelum diangkat masukkan bawang besar yang dipotong (ikut sukA). Kacau sebentar hingga layu & hidangkan.

{ 0 komentar... read them below or add one }

Posting Komentar