Sambal gulai tempoyak (pucuk ubi, petai dan ikan bilis)

Diposting oleh Unknown on Kamis, 21 Februari 2008


Api cinta Puteri Ilya Natasha kian semarak
Sado pula hanya menyimpan perasaannya
Sambal gulai tempoyak sedap tidak terkata
Makanan tradisi masakan dari negeri Perak


Bahan

5 sudu besar tempoyak
4 papan petai - ambil isinya
1 ikat pucuk ubi - ambil daun (rebus dan potong2)
segenggam ikan bilis
sehelai daun kunyit muda - dihiris halus
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
10 biji cili api *(banyak ikut suka pedas)
garam/perasa
200ml santan (1 kotak)

* blend semuanya



Cara

1. Masukkan semua bahan yang telah diblend* bersama santan dan sedikit air (jika perlu).
2. Masukkan tempoyak, ikan bilis, petai dan pucuk ubi serta perasa secukupnya - tunggu sehingga layu/masak.
3. Masukkan daun kunyit tunggu sebentar dan angkat.

{ 0 komentar... read them below or add one }

Posting Komentar