Musin cuti jalan raya penuh sesak
shai dan mika tak kira asal balik sudah
shai dan mika tak kira asal balik sudah
Masakan yang mudah cepat dimasak
Yee-mee simple dijadikan juadah
Yee-mee simple dijadikan juadah
Bahan
1 bungkus yee me
200 gm bebola ayam
200 gm fish ball/cake
5 ulas bawang putih (dicincang)
100 gm kobis (boleh guna sayur sawi)
2 sudu besar tepung jagung (campurkan sedikit air)
1 inci halia (dihiris)
3 cawan air (boleh lebih kalau nak banyak kuah)
5 biji telur
2 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar minyak masak (untuk menumis)
1 cube stock ayam
1 susu sos tiram
garam/lada sula secukup rasa
minyak untuk menggoreng yee mee (secukupnya)
** bahan seperti ayam/udang dll boleh juga digunakan jika ada dan suka
Cara
1. Panaskan minyak dan goreng yee mee hingga agak garing. Ketepikan.
2. Panaskan 2 sudu minyak dan tumis sedikit bawang putih dan halia hingga agak garing dan ayam ball dan fish ball/cake. Masukkan air + stock ayam + sos tiram bersama bahan perasa dan lada sula.
3. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
4. Campurkan kobis, biar seketika dan akhir sekali masukkan telur. Tutup api dan kacau.
5. Tuang kuah ke atas yee mee dan hidangkan semasa panas.
1 bungkus yee me
200 gm bebola ayam
200 gm fish ball/cake
5 ulas bawang putih (dicincang)
100 gm kobis (boleh guna sayur sawi)
2 sudu besar tepung jagung (campurkan sedikit air)
1 inci halia (dihiris)
3 cawan air (boleh lebih kalau nak banyak kuah)
5 biji telur
2 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar minyak masak (untuk menumis)
1 cube stock ayam
1 susu sos tiram
garam/lada sula secukup rasa
minyak untuk menggoreng yee mee (secukupnya)
** bahan seperti ayam/udang dll boleh juga digunakan jika ada dan suka
Cara
1. Panaskan minyak dan goreng yee mee hingga agak garing. Ketepikan.
2. Panaskan 2 sudu minyak dan tumis sedikit bawang putih dan halia hingga agak garing dan ayam ball dan fish ball/cake. Masukkan air + stock ayam + sos tiram bersama bahan perasa dan lada sula.
3. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
4. Campurkan kobis, biar seketika dan akhir sekali masukkan telur. Tutup api dan kacau.
5. Tuang kuah ke atas yee mee dan hidangkan semasa panas.
{ 0 komentar... read them below or add one }
Posting Komentar