Intan dan Lin pergi cuti bersama
Pergi berkelah di tempat terbuka
Biskut dahlia kategori kuih lama
Walaupun lama tetap umie suka
Pergi berkelah di tempat terbuka
Biskut dahlia kategori kuih lama
Walaupun lama tetap umie suka
Biskut dahliah ini merupakan salah satu 'kuih hari raya' yang umie suka. Sempena Aidil Adha yang akan menjelang tidak lama lagi, umie letakkan n3 biskut dahlia kesukaan umie ;)
Bahan-bahan yang digunakan juga murah dan mudah didapati. Bukan itu sahaja, untuk membuatnya juga tidaklah payah... tekan je gunakan acuan yang sesuai untuk jadikan bentuk bunga :p
Bahan-bahan yang digunakan juga murah dan mudah didapati. Bukan itu sahaja, untuk membuatnya juga tidaklah payah... tekan je gunakan acuan yang sesuai untuk jadikan bentuk bunga :p
Di bawah ini umie letakkan resepinya jika ada yang nak cuba ya :)
Bahan
225 gm tepung gandum
85 gm tepung kastard
50 gm tepung ubi
175 gm gula halus
250 gm marjerin / mentega
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
Ceri merah untuk hiasan (boleh tukar dengan manik-manik etc)
* tepung extra sekiranya terlembik
Cara
1. Ayak ketiga2 jenis tepung dan ketepikan dulu
2. Pukul gula dan marjerin hingga kembang.
3. Masukkan telur dan pukul lagi.
3. Masukkan telur dan pukul lagi.
4. Masukkan esen vanilla hingga sebati.
5. Masukkan adunan tepung ke dlam adunan mentega sedikit demi sedikit (gunakan tangan lagi senang)
6. Setelah adunan lembut dan tidak melekat di mangkok adunan, bolehlah diterap menggunakan acuan kueh dahliah.
7. Bolehlah dihias dengan ceri merah yang telah dipotong kecil2 (boleh beli yang dah siap)
* Jika adunan agak lembik (masih melekat di tangan dan di tepi mangkok adunan, bolehlah tambah dengan sedikit tepung gandum tapi letak sikit dahulu)
{ 0 komentar... read them below or add one }
Posting Komentar