Takoyaki (2)

Diposting oleh Unknown on Selasa, 26 Mei 2009

CT dan en. Mat sedang makan
Kucing liar terhendap-hendap
Takoyaki ini senang disediakan
Berkhasiat dan rasa pun sedap

Hari ini nak tayang takoyaki pulak. Kali ini guna resepi yang berbeza dan rasanya juga agak lebih memuaskan berbanding resipi yang pertama.

Anak-anak umie suka sangat makan takoyaki ni dan apa yang umie suka, ia senang disediakan dan si kakak pun sekrang ini boleh buat sendiri.

Kakak boleh buat tahoyaki dua-tiga hari berturut-turut hanya untuk bawa ke sekolah bagi kawan-kawannya rasa akan makanan kesukaannya ini.

Bahan

200 gm tepung tempura
1biji telur
340ml air sejuk
1 sudu teh serbuk secukup rasa maggi
1 sudu besar kicap manis
serbuk udang kering (sangai dan haluskan-blend)
daun bawang
sotong (rebus dan potong kecil) atau sosej/isi ketam dan apa saja yang disukai (untuk isi)
Bonito flake
Mayonis
2 batang lidi sate (untuk tebalikkan tepung)

Cara-cara

1. Bancuhkan semua bahan kecuali daun bawang, isi , bonito flakes & mayonis. (masukkan tepung sedikit demi sedikit (ayak) sedikit2 ke dalam bancuhan sehingga tidak bergentel supaya bila masak ia akan terus lembut.

2.Panaskan acuan dan lenserkan butter/minyak

3.Bila panas,masukkan adunan tepung separuh acuan Kemudian masukkan isi, taburkan serbuk udang kering.

4.Penuhkan acuan dengan adunan tepung dan kalau melimpah pun tak apa dan taburkan sedikit daun bawang.

5. Gunakan 2 batang lidi dan terbalikkan adunan

6.Letakkan sedikit butter ke atas takoyaki,sambil terus memusingkannya dengan lidi sate hingga masak sekata dan bulat

7.Letak dalam pinggan dan tuangkan mayonis serta tabur bonito flake dan daun bawang ke atasnya.

* cara untuk membuatnya boleh dilihat di sini



{ 0 komentar... read them below or add one }

Posting Komentar