Mat Gebu itu nama samaran
Nama betul dia kenalah tanya
Satu lagi makanan kegemaran
Takoyaki sedap lemak rasanya
Bahan
200 gm tepung tempura
50 gm potato starch
2 biji telur
350 ml susu segar
250ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk secukup rasa maggi
garam (jika perlu ditambah)
2 batang lidi sate
Kobis- potong halus
carrot - potong halus
sotong (rebus dan potong kecil)
Bonito flake
Mayonis
Bahan Sos
1/4 cawan kicap manis
1/4 cawan air
1/2 sudu teh wasabe (boleh kurangkan jika tak suka pedas)
Nama betul dia kenalah tanya
Satu lagi makanan kegemaran
Takoyaki sedap lemak rasanya
Ini satu lagi makanan Jepun kegemaran anak-anak. Sesiapa yang suka dan minat dengan makanan Jepun bolehlah cuba buat sendiri ya:)
Resepinya umie dah letak di MR juga ya :)
Resepinya umie dah letak di MR juga ya :)
Di sini umie letak jugalah resipinya ya...
Bahan
200 gm tepung tempura50 gm potato starch
2 biji telur
350 ml susu segar
250ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk secukup rasa maggi
garam (jika perlu ditambah)
2 batang lidi sate
Kobis- potong halus
carrot - potong halus
sotong (rebus dan potong kecil)
Bonito flake
Mayonis
Bahan Sos
1/4 cawan kicap manis
1/4 cawan air
1/2 sudu teh wasabe (boleh kurangkan jika tak suka pedas)
Cara-cara
- Bancuhkan semua bahan kecuali sayuran, sotong, bonito flakes & mayonis.
- Panaskan acuan dan lenserkan butter
- Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan
- Kemudian masukkan sotong
- Taburkan daun kobis dan carrot
- Penuhkan acuan dengan adunan tepung dan kalau melimpah pun tak apa.
- Gunakan 2 batang lidi dan terbalikkan adunan
- Letakkan sedikit butter ke atas takoyaki,sambil terus memusingkannya dengan lidi sate hingga masak sekata dan bulat
- Letak dalam pinggan dan tuangkan sos,mayonis serta tabur bonito flake ke atasnya.
- * Sos nya -> 1/4 cawan kicam manis + 1/4 cawam air dan 1/2 sudu teh wasabe (gaul rata)
{ 0 komentar... read them below or add one }
Posting Komentar